Startsidan
Om klubben
Styrelsen
Bli medlem

Fridyk
Apparatdyk
Fensim
UV-rugby
UV-Foto
Marinbiologi
Marinarkeologi
Aktiviteter
Träningstider
Dykplatser
Bildgalleri

Kurser
Butiken
Gästboken
Länkar
Kontakt


Örnavragen!

Platsbeskrivning: Denna dykplats är lite speciell och uptäcktes av Calle Lundin och Håkan Andersson på sen sommaren 2006, platsen är som en vrakkyrkogård med flertalet vrak på en yta av 500x500m. Det är ganska långgrunt så man får simma ut en bra bit.

Vägbeskrivning: Kör till Skillinge, kör sedan kustvägen ut mot borrbystrand. Efter ca 3km kommer en skylt på högersida där det står handelsbod, där svänger du vänster ner mot havet på en liten grusväg. Följ den till den tar slut och så sväng höger. Följ sedan den vägen till du kommer till en brygga på vänstersida, och har en flygplansproppeller på höger sida. parkera så du inte står ivägen för boende. Vraken ligger ifrån bryggan och norrut mot Skillinge på mellan 5-7m djup. Mycket enkelt att dyka på.

Svårighetsgrad: Lätt.
Maxdjup: 8m.
Närmaste dykcenter : Ystads Dyk & Marin.
Tänka på: Svårt vid pålandsvind.

Örnavragen

Vrak 1: S/S Karin, var på väg från Landskrona till Kalmar när det gick i kvavet vid Örnahusen på bara 3m djup. Fartyget blev skrotbärgat men endel saker finns kvar inkl den stora ångpannan.

Vrak 2: Vitez, Ungern och Österike hade ett skepp tillsamans, Vitez, en stor 3 mastare, stålspant med oregonpine och teak bordläggning med koppar förhydring på. Idag är det endast ett skellett kvar med lite kopparnitar och annat.

Vrak 3: Det finns nog en hel del b17 plan! ;) just detta.. Nummer: 42-107178 som var ett B17G plan störtade efter att ha bombatberlin 24 maj 1944 och blev attackerat av Luftwaffe på returrutten hem. Kabelbrand ombord resulterade i att kaptenen gav order om att hoppa över tyskland, men interkommet hade brunnit av och endast 3 st hörde ordern och hoppade, dessa blev POW och kom tillbaka till USA först 1945.

Resterande 6 bestättningsmän flög imot sverige där svenska luftvärnet sköt sönder planet när det cirkulerade mellan simrishamn och sandhammaren.
5 i besättningen hoppade på olika platser varav 2 drunknade. Piloten tappade nu snabbt höjd och tänkte buklanda på ett fält söder om Skillinge, kom fel med vinden i ryggen och var nära att krasha in i ett hus då stallade han upp planet som tappade all kraft och dånade ner i havet endast några hundra meter ut från stranden. Piloten gav sitt liv för att inte rama huset där en man som hette Per Olsson bodde. Per Olssons son Gunnar Olsson var samtidigt ute och räddade en av dom överlevande i havet med en trålare. Piloten dundrade ner i havet och drog först vingspetsen som gjorde att planet fattadeeld och sjönk i ett brinnande inferno ner i djupet av 7m. Piloten är rekomenderad att få tapperhetsmedalj i efterhand om några veckor, för sin insats. Besättningsmannen som Gunnar Olsson fiskade upp ur havet var 19 år när han hoppade, han reste tillbaka till Skillinge för nått år sedan för att leta reda på Gunnar och tacka honom för att han räddade honom från att drunkna 1944.

Ett minnes plankett är uppsatt vid krashplatsen inkl en av planets 4 propellrar.
planet tillhörd 91 bombgruppen och var ett av flera hundra b17 plan i den raiden.

Planet är totallföstört och vad som återstår är fragment på botten och lite delar.

Vrak 4: Skonerten Saga från New Foundland, ej hittat än.

VÅRA SPONSORER: